CSD Insurance Trust & Trustwellness

Trust Wellness

Skip to main content
Mobile Menu
Please Create A Marquee
Trust Wellness » Nutrition Intuition Trivia Challenge

Nutrition Intuition Trivia Challenge

 

Answer questions about health, nutrition, available resources and tools to help you stay focused on healthy habits this holiday season, and a chance to win prizes!!

Starts November 27th thru December 17th

Here's How:

To Register:     send your name and school district to: laurafortrustwellness@gmail.com

Then Answer:  weekly questions (provided upon registration)

Finally Send:    your answer sheet back to laurafortrustwellness@gmail.com at the end of each week to be entered in weekly     

                             prize drawings

 ______________________________________________________________________________________________________________

 
Nutrition Intuition Trivia Challenge Winners and Answers
 

Week 3 Prize Winners

Mindy Bielik from Webster Groves School District              $50 Grocery Gift Card

Sue Roy from Brentwood School District                            $50 Grocery Gift Card

Tiffany Jones from Hazelwood School District                    $50 Grocery Gift Card

Melissa Anderson from Wentzville School District              Set of Food Prep Containers

Julie Prine from Wentzville School District                          Set of Food Prep Containers

Jennifer Wagner from Bayless School District                    Set of Food Prep Containers

Becky Blake from Affton School District                              Set of Food Prep Containers

 

Week 3 Trivia Answers

1. To lose weight, you need to burn more calories than you consume, which means portion control. How may you better manage your meal portions?

A. Start meals with a glass of water  B. Eating slower    C. Add veggies as a filler  D. All of the above 

Answer #1: D., All of the above


2. What are keys to staying on track with healthy eating?

A. Preparation and planning  B. Running and weight lifting  C. Eating protein and high fat foods only

Answer #2: A., Preparation and planning

 

3. What resource, available to you, offers easy, fast doctor visits 365 days a year, all from the comfort of your own computer or mobile device?

A. Livongo  B. Anthem  C. LiveHealth Online

Answer #3 c., LiveHealth Online

 

4. As an Anthem member you have access to a resource that provides anytime, toll-free access to nurses for answers to general health questions and guidance with health concerns?

A. 24/7 Nurse Hotline  B. Your next door neighbor  C. Nurses Inc.

Answer #4 A., 24/7 Nurse Hotline

 

5.  Whether you need to gain or lose weight, or just want tips on staying where you are — Anthem offers a weight management resource to help? How do you access this resource?

A. Enter username & password/click Health & Wellness tab, then Weight Management  B. Enter username & password/click Health & Wellness tab, then Diabetes  C. Enter username & password/click Health & Wellness tab, then Condition Care

Answer #5 A., Enter username & password/click Health & Wellness tab, then Weight Management 

 

6. Pick the traditional holiday plate below with the fewest calories.  

A. Roasted turkey back without skin (3 oz), Homemade mashed potatoes (1/2 cup), 1 slice pumpkin pie topped with whipped topping (2 Tbsp), Thin homemade gravy (1/4 cup), Green bean casserole  B.  Roasted ham with fat trimmed (3 oz), Homemade mashed sweet potatoes (1/2 cup), 1 slice reduced-calorie pumpkin pie with reduced fat ice cream (1/2 cup), Cranberry sauce (1/4 cup), Dinner roll 

C. Roasted turkey breast with skin, Homemade candied sweet potatoes (1/2 cup), 1 slice apple pie, low fat canned gravy (1/4 cup), stuffing (1/2 cup)  D. Roasted turkey drumstick without skin (3 oz), mashed sweet potatoes from a can  (1/2 cup), Pecan pie, Low-sugar cranberry sauce, Stuffing (1/2 cup)

Answer #6 B.,

7. Not getting enough sleep can affect your weight? A. True B. False

Answer #7 A., True

8. Elevated levels of the stress hormone cortisol can lead to:

A. Weight gain B. Problems with maintaining glucose (sugar) control C. Reduced immune function D. All of the above

Answer #8 D., All of the above

 

9. Under what tab on the CSD Insurance Trust/TrustWellness website can you find holiday stress management ideas?

A. Better Nutrition  B. Increased Physical Activity C. Stress Management  D. All of the above

Answer #9 C., All of the above

 

10. Who is currently featured as the current Success Story on the CSD Insurance Trust website?

A. Michele H.   B. Maxine H.   C. Mary H.

Answer #10 A., Michele Hartzel

 

Week 2 Prize Winners

Liz Harrelson from Silex School District                              $50 Grocery Gift Card

Kathryn Thrasher from Union School District                      $50 Grocery Gift Card

Jenny Voss from Meramec School District                          $50 Grocery Gift Card

Amy Yates from Windsor School District                             Set of Food Prep Containers

Dawn Baxter from Wentzville School District                       Set of Food Prep Containers

 
Week 2 Trivia Answers
1. How many calories are in an average Thanksgiving/Holiday meal? a) 1,500 b) 2,000 c) 3,000 
 Answer #1: C., 3,000 calories—and 229 grams of fat. Need tips for burning them off? Here are our top 7 tips. http://www.care2.com/greenliving/7-ways-to-burn-calories-on-thanksgiving-day.html
 2. TRUE OR FALSE: When it comes to turkey, you can save half the calories by sticking to white meat instead of dark.

Answer #2: TRUE. White meat has half the calories (and a quarter of the fat) of dark meat with skin—so stick to white meat to save on calories…or to justify a second helping. Or, make your Thanksgiving meal even healthier by adding vegan options. http://www.care2.com/greenliving/have-a-vegan-thanksgiving.html

 3. Start with this appetizer before a big holiday meal to consume fewer calories overall:
 a) Soup b) Salad c) Anything on a tiny cracker

Answer #3: A., Soup. A study conducted by Baylor College of Medicine in Houston found that people who consumed a bowl of hot soup before meals ate less, lost more weight, and kept it off longer. Try these cold-weather soups to keep you warm—and full. http://www.care2.com/greenliving/warming-soups-for-autumn-part-1.html

4. Which Christmas treat is the naughtiest? 
a) Suger Cookie b) Candy Cane c) Gingerbread Cookie

Answer #4: C., Gingerbread men are often giants, which makes them naughtier than sugar cookies. The basic ingredients are similar in both recipes: sugar, butter, and flour. So size matters if you're counting calories.

A candy cane has half the calories of most cookies and no fat, but it is all sugar.

Each of these treats -- in a regular size -- has fewer than 100 calories, but it's hard to stop at just one! So when visions of sugarplums dance in your head, go easy on the cookie tray.

5. Which is the healthiest way to make stuffing?
a) Baked inside the turkey  b) Baked in a separate pan

Answer #5: B., Made the old-fashioned way, dressing absorbs fat drippings while it bakes inside the turkey. Cook it on its own to avoid the extra grease.

More ways to spruce up your stuffing recipe: Use low-fat, low-sodium chicken or vegetable broth instead of butter to keep it moist. Try swapping nutty, delicious wild rice for bread. You'll boost the flavor and fiber.

Skip cholesterol-loaded giblets, bacon, and sausage. Instead, opt for lean chicken-apple sausage, nuts, celery, apples, or currants.

 6.  Which cheese is the best cracker topper?
a) Brie b) Chedder c) Goat

Answer #6: A. Brie. If you love the mild taste of brie, you’re in luck. Softer cheeses are usually lower in calories and fat than their firm cousins. The breakdown of calories per ounce:

Brie: 95

Goat: 103

Cheddar: 114

With any kind of cheese, calories add up fast. Try not to hover around the cheese tray. (nibble on fruit and veggies instead).

For a list of calories in all cheeses go to: http://www.superskinnyme.com/calories-in-cheese.html

7. Which retro appetizer is better for you?

a) Pigs in a blanket  b) Shrimp Cocktail

Answer #7: B. Shrimp Cocktail. Chilled shrimp with cocktail sauce is low in calories and rich in protein. Four large shrimp won't nudge your cholesterol level much, either, with just 46 milligrams. That's well below the 200 milligrams daily limit for people who need to watch their numbers. Alas, pigs in blankets, a cute name for hot dogs baked in rolls, are stuck in a 1950s idea of nutrition. Though tasty, they're loaded with calories, saturated fats, and salt.

 
8.  Which is the leanest potato dish for your holiday table?
a) Scalloped b) Baked c) Mashed

Answer #8: B. Mashed. Even with a pat of butter, a baked potato has fewer calories and less fat than a cup of cheesy scalloped or buttery mashed spuds.

If you can't live without mashed potatoes, you can cut the fat by subbing skim milk for cream. Choose butter or gravy, not both. Butter has 36 calories a pat, while canned gravy is about 8 calories per tablespoon. Homemade gravy from pan drippings has a much higher calorie count.

9. According to the Center For Disease Control adult (18 to 64 years old) Americans need how much physical activity each week to improve health?
a) 150 minutes of moderate to intense activity (i.e., brisk walking)
b) 75 minutes of vigorous to intense aerobic activity (i.e., jogging or running)
c) An equivalent mix of A and B
d) All of the above

Answer #9: D. All of the above. We know 150 minutes each week sounds like a lot of time, but it's not. That's 2 hours and 30 minutes, and the good news is that you can spread your activity out during the week, so you don't have to do it all at once. You can even break it up into smaller chunks of time during the day. It's about what works best for you, as long as you're doing physical activity at a moderate or vigorous effort for at least 10 minutes at a time. https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/adults/index.htm

10. True or False eating slowly can help you lose weight?

Answer #10: True. Your appetite and calorie intake is largely controlled by hormones. Normally after eating, your gut suppresses a hormone called ghrelin, which controls hunger. It also releases the anti-hunger hormones. These hormones relay a message to the brain, letting it know that you've eaten and that nutrients are being absorbed. This reduces appetite, makes you feel full, and helps you stop eating. This process takes about 20 minutes, so slowing down gives your brain the time it needs to receive these signals.

Coming Soon: Naturally Slim Program this spring. Learn more about changing your eating habits, while eating all your favorite foods.